Rosół

Ta tradycyjna zupa często gości na naszych stołach właśnie w czasie niedzielnego obiadu. Jest rozgrzewająca, odżywcza, ma właściwości rozgrzewające i traktowana jest jako lek na grypę, przeziebienie czy osłabienie. Należy jednak pamiętać, że jest również silnie alergizujący i nie należy go podawać dzieciom przed 8 mies. życia.

 

 

Składniki:

  • 1 kg kurczaka (najlepiej jeśli to jest kura)
  • 20 dkg wołowiny (antrykot, szponder)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół cebuli
  • kawałek pora
  • pół średniego selera
  • sól, pieprz
  • 6 ziarenek jałowca
  • świeży lubczyk (jeśli mamy)
  • pietruszka

 

Do dużego garnka wkładamy mięso i zalewamy ok. 3,5 l zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu. Jak pojawią się szumowiny to odławiamy je najlepiej sitkiem. Obieramy warzywa. Po ok. pół godzinie gotowania dodajemy pokrojone na pół marchewki, pietruszkę, selera. Po 30 minutach gotowania solimy, dodajemy ziarenka jałowca, gałązkę lubczyku i  3 gałązki natki pietruszki. Po godzinie dodajemy pora i cebulę opaloną na złoto nad palnikiem. Rosół gotujemy około 2 godziny na małym ogniu, tak żeby wywar delikatnie pyrkolił.

Podajemy z cienkim makaronem albo kluseczkami lanymi. Posypujemy natką pietruszki.

 

Uwagi:

  • mięso z rosołu można wykorzystać jako farsz do krokietów, pasztecików lub pierogów
  • czysty bulion (bez warzyw i mięsa) może posłużyć jako baza do zup lub sosów

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież