środa, 29 październik
Zostaw komentarz

Ilość porcji: 4 Czas: 15 minut Poziom ostrości: 1


Składniki:

  • 2 łyżki Sosu unagi House of Asia
  • 50 g Pasty curry czerwonej House of Asia
  • 200 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara 
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku 
  • 500 g ziemniaków sałatkowych (klasa A)
  • 100 g wędzonego łososia 
  • 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • Olej do smażenia 
  • Masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, gałką i delikatnie wymieszaj. Przygotuj sos: na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj pastę curry, pomidory i smaż przez 5-6 minut, pod koniec wlej mleczko kokosowe, całość gotuj przez kolejne 10 minut, po tym czasie zmiksuj. Na patelnię wlej masło klarowane, następnie nałóż łyżką masę ziemniaczaną formując placki i smaż na rumiany kolor z każdej strony. Na talerz wylej porcję sosu curry, ułóż placki na nich kawałki łososia, delikatnie skrop sosem unagi i posyp obficie szczypiorkiem.

Wczytywanie komentarzy... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Zostaw komentarz jako pierwszy.

Zostaw tu swój ślad...
Niezalogowany ?
lub skomentuj jako gość