Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Świetny pomysł na słodkie śniadanie. Wystarczy posmarować masłem, dodać dżem albo twarożek i śniadanie gotowe. Nawet bez dodatków z kubkiem kawy czy kakao smakują rewelacyjnie.


Składniki:

  • 600 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 150 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia.


Do naczynia z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się grudek mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do czasu gdy drożdże zaczną pracować i większą objętość.


Następnie do miski wsypujemy mąkę, jajka, zaczyn, pozostały cukier i sól. Jeśli mamy robota używamy go do wyrobienia ciasta, jeśli nie, robimy to ręcznie do czasu aż ciasto będzie elastyczne
i nie będzie się kleiło do miski. Jeśli mimo długiego wyrabiania nadal się klei, możemy dosypać trochę mąki.


Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zagniatamy przez chwilę ponownie i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 10-11 części. Z każdej robimy długi wałeczek. Wałek zawiązujemy w pętelkę a następnie jeden koniec ze spodu wkładamy do środka supełka, a drugi z dołu wkładamy pod spód.


Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C ( góra-dół) przez ok. 20 minut.


Przepis na kruszonkę:

  • 40 g mąki
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

Wszystkie składniki rozcieramy w palcach aż zaczną się robić grudki. Schładzamy w lodówce i posypujemy nią bułeczki.

Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­