Letnie ciasto z galaretką

Lekkie ciasto na gorące dni....Po prostu biszkopt z bitą śmietaną, owocami i galaretką. Dość szybkie do wykonania jeśli sobie odpowiednio zorganizujemy pracę.

 

Będziemy potrzebować:

 

1. Biszkopt

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 0,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • żelatyna (tyle ile potrzeba do 0,5 l płynu)
  • galaretka truskawkowa (bądź taka jaką lubicie)
  • owoce

 

Przygotowanie tego ciasta najlepiej zacząć od rozpuszczenia galaretki w 1,5 szkl.wody. W czasie kiedy ona stygnie i krzepnie będziemy mieli czas na zajęcie się biszkoptem.

Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka i ubijamy na puszystą masę. Delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem. Wylewamy na natłuszczoną blachę (dużą) i pieczemy w temp. 180oC aż biszkopt będzie złoty.

Kiedy biszkopt już wystygnie możemy przygotować śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, a w czasie kiedy stygnie ubijamy śmietanę z cukrem. Do śmietany wlewamy żelatynę ubijając jeszcze chwilę.

Masę śmietanową wylewamy na biszkopt, układamy truskawki lub inne owoce i zalewamy tężejącą galaretką.

Jeśli lubicie dużo śmietany i dużo galaretki, możecie zaszaleć i dodać po dwa opakowania:)

 Smacznego!


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież