Grochówka

To chyba najbardziej pożywna i rozgrzewająca zupa jaką jadłam. Nie bez powodu serwuje się ją na zimowych  imprezach na świeżym powietrzu np. kuligach.

Groch ma wiele witamin i minerałów, przypisuje mu się właściwości lecznicze, ale z całą pewnością moja grochówka dietetyczna i małokaloryczna nie jest:) Za to jaka pyszna i pożywna!

 

Składniki:

  • 1 szklanka grochu
  • 30 dkg kiełbasy "wiejskiej"
  • 2-3 żeberka
  • kawałek słoniny (jeśli nie mamy smażymy na smalcu)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka majeranku
  • 2 szczypty kminku
  • łyżka Kucharka lub Vegety
  • sól, pieprz
  • świeży koperek, pietruszka

 

Do garnka wkładamy żeberka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny i gotujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę Kucharka lub Vegety i wsypujemy groch.

Kiedy groch zacznie się rozpadać i jest miękki do garnka wkładamy pokrojoną w półplasterki marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Gotujemy 10 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wyjmujemy ugotowane żeberka. Oddzielamy mięso od kości a mięso kroimy na kawałki i wkładamy do zupy.

Słoninę kroimy w drobną kostkę. Rzucamy na rozgrzana patelnię. Jak wytopi się tłuszcz, dokładamy pokrojoną w półplasterki albo kostkę kiełbasę. Do zarumienionej kiełbasy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do momentu aż cebula zacznie się rumienić. Dodajemy do mięsa i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

Dosmaczamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Nie żałujemy świeżego koperku i pietruszki, bo to i zdrowo i smacznie:).

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież