Kajmaki

Masz ochotę na coś słodkiego? Proponuje zrobione własnoręcznie kajmaki - wafle przełożone masą czekoladową z dodatkiem mleka  w proszku. Są cudownie słodkie, mocno kakaowe, a ich kształt i dekoracja zależy tylko od naszej wyobraźni i posypek oraz bakalii jakimi dysponujemy.

 

Składniki:

  •  1 opakowanie wafli ( 5 szt.)
  • 0,5 szkl. mleka
  • 200 ml mleka w proszku (nie granulowane)
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 3 łyżki kakao

 

Do garnka wkładamy masło, cukier, wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu, mieszamy do momentu zagotowania. Zmniejszamy ogień. Następnie wsypujemy mleko w proszku i kakao. Dokładnie rozcieramy grudki.

Wafle smarujemy gorącą masą.

Ostatniego wafla nie smarujemy z prostego powodu: żeby wafle dobrze się skleiły należy na nich położyć coś ciężkiego np. deskę do krojenia czy książkę.

 

Rady:

  • Jeśli mamy problem z roztarciem grudek możemy użyć blendera i zmiksować masę.
  • Jeśli mamy tylko mleko granulowane a mamy młynek lub blender mielimy mleko i odmierzamy 200 ml mleka sypkiego.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież