Pizza szefa kuchni

Każdy z nas lubi zjeść dobrą pizze, mimo iż pizzerie prześcigają się w ilości kompozycji to czasami mamy ochotę na jakąś prostą smaczną pizzę wykonaną samemu.

 

Wiele osób uważa że zrobienie pizzy to skomplikowana czynność dodatkowo wymaga dużej ilości produktów, nic bardziej mylnego. Przepis który zaprezentuje jest mojego własnego autorstwa i jest to najbardziej prosta pizza jaką każdy może wykonać sam w domu.

 

Produkty które będą nam potrzebne na jedną pizzę:

  • 250g mąki pszennej wrocławskiej typ - 500
  • szczypta soli
  • 25g świeżych drożdży (nie polecam suchych drożdży z papierka)
  • 6 plasterków sera gouda
  • 10 plasterków salami
  • 12dkg pieczarek
  • pół średniej cebuli
  • pół papryki czerwonej
  • sos do spaghetti bolognese lub ketchup
  • przyprawa bazylia
  • przyprawa oregano

 

Jedna pizza to za mało na kilka osób dlatego preferuje przygotowanie od razu dwóch:

 

  •  500g mąki pszennej wrocławskiej typ - 500
  • większa szczypta soli
  • 50g świeżych drożdży (nie polecam suchych drożdży z papierka)
  • 12 plasterków sera gouda
  • 20 plasterków salami
  • 25dkg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka czerwona
  • sos do spaghetti bolognese lub ketchup
  • przyprawa bazylia
  • przyprawa oregano

 

Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności zaczynamy od przygotowania ciasta a dopiero później przechodzimy do przygotowania dodatków. Napiszę sposób dla przygotowania 2 pizzy.

 

Do miski wsypujemy pół kilo mąki, następnie dodajemy większą szczyptę soli (nie za dużo ponieważ salami samo w sobie jest słone). Do kubka lub szklanki wlewamy ciepłą wodę i wrzucamy drożdże następnie mieszamy by się całkowicie rozpuściły, taką konsystencję wlewamy do miski z wcześniej przygotowaną mąką. Następnie rękę którą będziemy mieszać obsypujemy delikatnie mąką by nie przyklejało się do niej ciasto. Ciasto mieszamy tak długo aż zostanie jedna duża kula w misce bez żadnych grudek. Należy dokładnie wymieszać ciasto by potem nie powstał zakalec. Miskę z ciastem przykrywamy szmatką lub ręcznikiem i odstawiamy na ciepły kaloryfer na około 30 minut by ciasto trochę wyrosło. Pozostawienie ciasta na grzejniku wyeliminuje również smak jaki zostawiają drożdże.

 

Teraz przechodzimy do dodatków, cebulę i paprykę kroimy na kawałki, jeśli mamy ser w kostce to go ścieramy na tartce, jeśli plasterki to zostawiamy. Pieczarki obieramy i kroimy na kawałki, można je dodatkowo trochę poddusić w garnku by pozbyć się nadmiaru soku który może potem zalegać na pizzy podczas pieczenia, ale wszystko zależy od własnego uznania.

 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na deskę i przecinamy na pół, należy pamiętać by zawsze używać mąki by ciasto nie kleiło się do rąk. W zależności jaką posiadamy blachę na taki rozmiar wałkujemy ciasto. Blachę delikatnie obsypujemy mąką przed nałożeniem ciasta, jeśli ciasto jest za małe lub za duże to dopasowujemy do rozmiaru blachy, następnie smarujemy ciasto sosem lub ketchupem, posypujemy delikatnie bazylią i oregano. Nakładamy, ser lub salami jak kto woli, następnie kawałki cebuli, wcześniej pokrojoną paprykę i na końcu pieczarki.

 

Do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 230 stopni wkładamy pizzę, pieczemy ją około 15-20 minut tak by ciasto zarumieniło się delikatnie. Gotową pizzę wyciągamy z piekarnika przy pomocy rękawicy lub szmatki i kroimy na kawałki.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież