Sałatka z surowych buraków

Rzadko spotyka się surówki z surowego czerwonego buraka. A szkoda, bo są naprawdę smaczne a do tego zdrowsze niż buraki przetworzone. Do surówki potrzebujemy tylko: buraka, ogórka kiszonego, jabłko, trochę cebuli i majonezu.

 

Składniki na 2 porcje:

  •  jeden mały burak
  • soczyste jabłko
  • średni ogórek kiszony
  • ćwiartka czerwonej cebuli (biała też może być)
  • 1-2 łyżki majonezu

 

Wykonanie:

Buraka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Ogórka również. Cebulę drobniutko kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce razem z majonezem i odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie surówka jest najlepsza.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież