Paprykarz z kurczaka

Danie dla tych, którym znudziły się tradycyjne pieczone udka z kurczaka. Pyszny sosik z warzywami na które akurat mamy sezon, czyli papryką i pomidorami, do tego świeże zioła i mamy kurczaka w nowej odsłonie.

 

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 pomidory (ok 350 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 1 kostka rosołowa
  • pół szklanki mąki
  • czerwona papryka w proszku
  • pieprz
  • sól
  • świeży tymianek, bazylia, rozmaryn lub mieszanka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

 

Udka obsypujemy mieszanką mąki, soli, czerwonej papryki i pieprzu. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Rosołek zalewamy szklanką gorącej wody i wlewamy do kurczaka.

Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy po przykryciem w temp. 200oC ok. 1 godzinę.

Paprykę kroimy na ok 1 cm paski, pomidory obieramy ze skóry i kroimy w plastry, cebulę w piórka, czosnek obieramy i dzielimy na pół. Warzyw wysypujemy na podpieczone udka, wrzucamy gałązkę rozmarynu, 2 tymianku i parę listków bazylii, można dodać ziół prowansalskich i dusimy jeszcze ok. 45 minut. Pod koniec duszenia dosmaczamy czerwoną papryką, solą i pieprzem i zalewamy zahartowaną śmietaną. Wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem bez przykrycia.

Podajemy z ziemniakami albo grubym makaronem.

 

Uwagi

  • pomidory przed obraniem ze skórki sparzyć wrzątkiem
  • śmietanę hartujemy dodając do niej po łyżce gorącego sosu, do momentu osiągnięcia podobnej temperatury

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież