Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki to nic innego jak małe karpatki. Są zdecydowanie bardziej pracochłonne niż tradycyjna Karpatka, ale warto je zrobić chociażby dlatego, że smakują obłędnie i wyglądają elegancko.


Ciasto parzone:

  •  250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 5 jaj
  • 150 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia


Wodę zagotować razem z margaryną. Zmniejszyć płomień. Dodać mąkę i szybkimi ruchami rozcierać masę (ok. 1 min.). Wystudzić.

Do chłodnej masy dodać proszek, po jednym jajku i miksować na najwyższych obrotach przez 5 minut.

Piekarnik nagrzać do 220 st. C.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z płaską bądź okrągłą końcówką. Jeśli nie mamy tylek może to rękaw z obciętą końcówką. Możemy również ciasto formować za pomocą łyżki.

Wyciskamy eklerki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm.

Pieczemy najpierw przez 10 min. w temp. 220 st. C bez termoobiegu), zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Studzimy.

 

Krem budyniowy:

  •  2 budynie waniliowe z cukrem
  • 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła


Budynie waniliowe, cukier i mąkę rozrabiamy z 250 ml mleka. Pozostałe 500 ml doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka wlewamy budynie. Mieszamy, uważając żeby budyń nie przypalił się.

Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, dzięki czemu na budyniu nie zrobi się kożuch.

Studzimy.

Masło miksujemy, stopniowo dodając budyń.

 
Eklerki kroimy na dwie części i przekładamy kremem budyniowym. Wierzch posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy rozpuszczoną czekoladą.


Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Komentarze  

Wyglądają obłędnie!