Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 4 duże patisony
  • 2 szklanki Jarmużu marki Eisberg
  • ½ szklanki kasza gryczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki wody
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież