Karczek pod pierzynką

Smaczne mięsko, które zrobi się samo w piekarniku:) Pod pierzynkę możemy również włożyć schab, ale karczek jest bardziej miękki i rozpływa się w ustach po godzinie spędzonej w piekarniku.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety z karczku
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • pół cebuli
  • majonez
  • sól, pieprz

Kotlety delikatnie rozbijamy. Pieczarki kroimy na półplasterki, cebule w piórka i podsmażamy 5-10 minut bez pokrywki, żeby nadmiar płynu wyparował. Doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę trzemy na grubej tarce. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, następnie warstwę pieczarek, startą marchewkę a na wierzchu majonez ( 1 łyżka na kotlet ).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i dusimy pod przykryciem (pokrywa albo folia aluminiowa) ok. 1 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy przez 15 minut.

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież