Domowy hot dog ze śląskim akcentem „Żymła z wusztem”

Składniki:

  • 4 podłużne bułki do hot dogów
  • paczka kiełbasek wieprzowo-drobiowych - Bergerki marki Berger
  • kilka liści sałaty
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki (świeże bądź kiszone)
  • 2 pomidory

Wykonanie:

Bułki rozciąć wzdłuż i podpiec w piekarniku, aż się zarumienią. Z kiełbasek usunąć osłonki, a następnie je ugotować bądź delikatnie podsmażyć na grillowej patelni. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki, a paprykę w słupki. Bułkę wyłożyć sałatą i pokrojonymi warzywami, na wierzchu umieścić kiełbaskę.

 

Rada: Do zdrowej wersji hot dogów dla najmłodszych najlepiej użyć kiełbasek o jak największej zawartości mięsa, bez dodatku glutaminianu sodu oraz świeżych sezonowych warzyw. Dla smaku hot dogi można polać samodzielnie przygotowanym keczupem, na bazie świeżych pomidorów.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież