Truskawkowy sernik zebra

Jak widać wystarczy jeden dodatkowy, sezonowy składnik i sposób nakładania masy, a sernik wygląda efektownie, a i smakuje wyśmienicie.

 

Składniki na kruchy spód:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.

Ciastem wykleić foremkę i podpiec 15 minut w 180 st. C.

 

Mus truskawkowy:

  • 250 g dojrzałych truskawek

 

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Zmiksować blenderem. Zagotować z dwoma łyżkami cukru. Wystudzić.

 

Masa serowa:

 

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 230 g cukru
  • 125 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki budyniu malinowego

 

  1. Roztopić masło.
  2. Zmielić ser.
  3. Jajka ubić z cukrem, dodać twaróg, wystudzone masło, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksować.
  4. 1/3 masy przełożyć do innej miseczki. Dodać wystudzony mus truskawkowy i 2 łyżki budyniu malinowego.Wymieszać.
  5. Na podpieczony spód wykładać kolejno: 4 łyżki białej masy serowej, następnie 3 łyżki masy truskawkowej i tak na zmianę do wyczerpania mas serowych.
  6. Piec w temp. 170 st. C ok. 30 minut, po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 20 minut. Po upieczeniu delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież