Chatka szpinakowo-łososiowa

Składniki:

Ciasto

  • 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie

  • 200 g serka śniadaniowego
  • 50 g sera feta
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.

 

Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież