Strucla makowa

Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć drożdżowej strucli makowej.

 

Składniki na 1 struclę:

  • 25 dkg mąki
  • 6 dkg cukru
  • 8 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 100 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży

 

Połowę mleka podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Żółtka ucieramy z cukrem na puch.

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę ciepłego mleka, wystudzone masło, kogel mogel i zaczyn i dobrze wyrabiamy. Jeśli ciasto lepi się do ręki dodajemy trochę mąki.

Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

 

Masa makowa:

  • 25 dkg maku
  • 2 białka
  • 7 dkg cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dkg masła
  • 7 dkg rodzynek
  • 7 dkg posiekanych orzechów włoskich
  • trochę skórki pomarańczowej
  • zapach migdałowy

 

Mak płukamy ,zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10-15 minut. Dobrze odciskamy używając np. pieluchy tetrowej. Dwukrotnie mielimy.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mak, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową i smażymy ok. 10 min. pilnując żeby masa makowa nie przypaliła się. Studzimy. Dodajemy kilka kropli zapachu migdałowego.

Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą makową.

Jeśli chcemy sobie ułatwić pracę możemy skorzystać z gotowej masy makowej w puszce.

 

Ciasto rozwałkowujemy (podsypując obficie mąką) na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Smarujemy je masą makową. Zostawiamy 2 cm naokoło prostokąta bez masy. Roladę zwijamy, a jej końce zawijamy pod spód.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut.

 

Wystudzone ciasto polewamy lukrem albo polewą czekoladową.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież