Każdy rodzić pragnie zapewnić swoim dzieciom wszystko co najlepsze, by były zdrowe, uśmiechnięte i prawidłowo się rozwijały. Ważnym elementem właściwego rozwoju malucha jest odpowiednia dieta. Hiszpańskie Oliwki są idealnym sposobem na zapewnienie dzieciom pełnowartościowego źródła zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Oliwki nazywane „owocami długowieczności” są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za jedną z najzdrowszych diet świata. Ze względu na swoje wyjątkowe walory zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Składniki na farsz:
- 1 mała cebula,
- 200 g mięsa mielonego,
- 10 posiekanych hiszpańskich oliwek,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- 1 jogurt, kilka kropel oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki,
- 90 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.