Chrupiące stożki z mięskiem i hiszpańskimi oliwkami

Każdy rodzić pragnie zapewnić swoim dzieciom wszystko co najlepsze, by były zdrowe, uśmiechnięte i prawidłowo się rozwijały. Ważnym elementem właściwego rozwoju malucha jest odpowiednia dieta. Hiszpańskie Oliwki są idealnym sposobem na zapewnienie dzieciom pełnowartościowego źródła zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Oliwki nazywane „owocami długowieczności” są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za jedną z najzdrowszych diet świata. Ze względu na swoje wyjątkowe walory zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

 

Składniki na farsz:

 

  • 1 mała cebula,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 10 posiekanych hiszpańskich oliwek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.


Składniki na sos:

 

  • 1 jogurt, kilka kropel oliwy z oliwek, sól, pieprz.


Składniki na ciasto:

 

  • 225 g mąki,
  • 90 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.


Sposób przygotowania:

 

Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież