Ptysie z kremem z białek

 

Kto z nas nie pamięta smaku ptysi z cukierni? Te przygotowane przeze mnie przynajmniej częściowo oddają ten smak. Są dosyć pracochłonne, ale warto raz na jakiś czas uszczęśliwić nimi rodzinę i znajomych.

 

Ciasto parzone ( ok. 10 ptysiów o średnicy 8 cm):

 

  • 65 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • szczypta proszku do pieczenia

 

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Wsypujemy mąkę i rozcieramy łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Studzimy.

 

Do zimnego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Dodajemy szczyptę proszku i miksujemy jeszcze przez chwilę.

 

Na papierze do pieczenia rysujemy koła o średnicy 8 cm ( można użyć szklanki).

 

Przy pomocy szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy na nim ptysie.

 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-30 minut aż będą mocno złote.

 

Po ostudzeniu przecinamy na pół i wypełniamy kremem białkowym.

 

 

Krem z białek:

 

  • 3 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 90 ml wody

 

Białka ubijamy w garnku na sztywno.

 

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Na małym ogniu dość długo gotujemy syrop aż wylewany z łyżki będzie opadał długą nitką.

 

W większym garnku zagotowujemy wodę. Nakładamy garnek z białkami i zaczynamy ubijać białka na parze.

 

Powoli wlewamy syrop cukrowy i miksujemy ok. 20 minut. Zdejmujemy z pary i miksujemy do momentu aż krem będzie zimny.

 

Ptysie przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież