Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Uwielbiam ten czas przedświąteczny, kiedy w kuchni pachnie przyprawą do piernika. Co roku 6 grudnia to właśnie dzień przygotowywania pierniczków. W tym roku w wycinaniu pierników pomagał mi dzielnie mój 3 letni synek:)

 

Składniki na około 100 szt.:

 

  • 3 szklanki mąki (plus do podsypywania)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (jak ktoś lubi bardziej aromatyczne może dać więcej)
  • 2 płaskie łyżeczki sody lub amoniaku

 

Do rondelka wlewamy miód, wsypujemy cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. Studzimy do temperatury pokojowej.

Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, sól, sodę, masło, jajka. Dodajemy wystudzoną masę i zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto kroimy na mniejsze części, które rozwałkowujemy cienko i wykrawamy pierniczki. Pieczemy ok. 7 minut w temperaturze 180 o C.

Upieczone i wystudzone pierniczki zamykamy w szczelnej puszcze gdzie do świąt zrobią się mięciutkie.

Lukrujemy kilka dni przed świętami.

Świetnie sprawdza się lukier z białek.

 

Lukier:

  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru
  • trochę soku z cytryny

 

Ucieramy białko z cukrem na lśniącą masę. Jeśli chcemy żeby był bardziej aromatyczny dodajemy parę kropel soku z cytryny.

 

Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­