Ilość porcji: 4 Czas: 20 minut Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
- 3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół
- 2 l wody
- 2 kg buraków
- 1 średni seler
- 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 2 cebule przekrojone na pół
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 goździki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowanie:
Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut. Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy. Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.
TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.
TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu buraczanego.