środa, 29 październik
Zostaw komentarz

Ilość porcji: 4 Czas: 20 minut Poziom ostrości: 1

Składniki: 

  • 60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
  • 3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół
  • 2 l wody 
  • 2 kg buraków
  • 1 średni seler 
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 
  • 2 cebule przekrojone na pół
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowanie: 

Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut. Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy. Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.

TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.

TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu buraczanego. 

Barszcz czerwony

Wczytywanie komentarzy... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Zostaw komentarz jako pierwszy.

Zostaw tu swój ślad...
Niezalogowany ?
lub skomentuj jako gość