Cytrynowiec

Po kilku latach planowania, że upiekę Cytrynowca, plan swój zrealizowałam. Ciasto jest mocno cytrynowe i orzeźwiające i najlepsze wtedy kiedy się kończy….

 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem budyniowy:

  • 2 budynie waniliowe
  • sok z 1,5 cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ¾ kostki masła (min.82%)
  • 2/3 szkl. cukru

 

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • herbatniki ok. 100g

 

Lukier:

cukier puder utarty z odrobiną wody i soku z cytryny

 

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia biszkoptu.

Ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne dodajemy na zmianę cukier i żółtka. Miksujemy aż piana będzie puszysta. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką dużej blachy. Pieczemy w 180 st. C aż stanie się złociste.

Teraz pora na krem budyniowy.

Żeby go przygotować rozrabiamy budynie w 200 ml wody, a 300 ml zagotowujemy. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodajemy sok z cytryny, cukier i wlewamy rozrobiony proszek. Mieszamy do czasu aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Do budyniu wsypujemy suchą galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika a wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą. Studzimy.

Następnie ucieramy masło i porcjami dodajemy do niego budyń. Ubieramy na puszysty krem. Wylewamy na wystudzony biszkopt.

Kolejna warstwa to krem śmietanowy.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Studzimy.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy wystudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze przez chwilę i wylewamy na krem budyniowy. Na wierzchu układamy herbatniki i polewamy lukrem cytrynowym.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież