Kołacz drożdżowo-orzechowy

Na przepis na ten kołacz drożdżowo-orzechowy natknęłam się przeglądając wycinki przepisów, które od lat gromadzi moja Mama. Wyglądał bardzo ciekawie dlatego postanowiłam go wypróbować przy pierwszej nadarzającej się okazji. Taką okazała się Wielkanoc. Ciasto jest godne polecenia ze względu na pyszne nadzienie a także na ładny wygląd. Na pierwszy rzut oka wygląda na trudne do wykonania, ale to tylko pozory. Przepis na nadzienie musiałam zmodyfikować, bo masa z przepisu była zbyt gęsta żeby wchłonąć jeszcze pokruszone biszkopty.

 

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • ½ łyżeczki soli

    dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżka gorącej wody
  • płatki migdałowe do posypania

    Nadzienie:

  • 150 g posiekanych (lub zmielonych) bardzo drobno orzechów włoskich
  • 200 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 1 cukier waniliowy

50 g zmielonych biszkoptów

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

1. Przygotowujemy zaczyn: połowę ciepłego mleka wlewamy do miski, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

2. Rozpuszczamy margarynę i studzimy.


3. Do zaczynu dodajemy pozostały cukier, mąkę, mleko, sól, wystudzoną margarynę i jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.



W czasie kiedy drożdżowe rośnie przygotowujemy orzechowe nadzienie:

1. Do garnka wlewamy 200 ml mleka, wsypujemy 90 g cukru, cukier waniliowy i gotujemy do czasu aż cukry rozpuszczą się.


2. Wsypujmy drobniutko posiekane orzechy i gotujemy przez kilka minut. Mieszamy uważając żeby masa nie przypaliła się.


3. Studzimy i dodajemy pokruszone biszkopty.



Kiedy mamy już wyrośnięte ciasto i gotową masę orzechową przyszła pora na nadanie naszemu kołaczowi kształtu:

1. Ciasto rozwałkowujemy na płat o wielkości 40 cm x 20 cm.


2. Na rozwałkowane ciasto nakładamy nadzienie orzechowe (nie nakładamy masy na krótsze boki) i zwijamy jak roladę. Końce rolady dokładnie zlepiamy ze sobą tworząc koło.


3.  Zewnętrzną część kołacza nacinamy co 2 cm. Lekko rozszerzamy nacięcia.


4. Jajko roztrzepujemy z łyżką gorącej wody i pędzelkiem smarujemy całe ciasto włącznie z rozcięciami.


5. Posypujemy płatkami migdałowymi.


6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min., później zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy kolejne 20 minut.


Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież