Drożdżowy warkocz z cynamonem

To ciekawa alternatywa dla rolad i tradycyjnych ciast drożdżowych. Ładnie wygląda, robi się dość szybko a drożdżówka w tym wydaniu jest pyszna.

 

Składniki na ciasto:

  •  450 g mąki
  • 100 g cukru
  • 32 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła

 

Pasta cynamonowa:

  • 3 łyżki cynamonu
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

 

Wykonanie:

  1. W mikrofalówce albo na gazie roztapiamy masło.
  2. Drożdże wraz z cukrem rozrabiamy w ciepłym mleku.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże z mlekiem, wystudzone masło, jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Jeśli się bardzo klei należy dodać trochę mąki.
  4. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
  5. W miseczce ucieramy łyżką miękkie masło z cukrem, dodajemy cynamon.
  6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  7. Smarujemy pastą cynamonową. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
  8. Roladę kroimy ostrym nożem wzdłuż na pół i przeplatamy starając się żeby rozcięte strony były na wierzchu.
  9. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180 st. C ok. 30 minut aż ciasto będzie rumiane.

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież