Ciasto truskawkowe

Od jakiegoś czasu przymierzałam się do upieczenia biszkoptu z kremem truskawkowym. To smak znany mi  z dzieciństwa, lubiany w mojej rodzinie i zamawiany z okazji różnych uroczystości. Tuż przed pieczniem tradycyjnej wersji postanowiłam to ciasto nieco odświeżyć i unowocześnić. Połączyłam więc krem truskawkowy z bitą śmietaną, a do biszkoptu zamiast części mąki dodałam zmielone migdały. Czy się udało? Oceńcie sami. 

 

Biszkopt:

 

  • 5 dużych jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

 

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, stopniowo żółtka. W trakcie miksowania wlewamy 2 łyżki gorącej wody. Ubijamy aż masa będzie puszysta. Do piany wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały.Delikatnie łączymy.

Wylewamy do nasmarowanej i obsypanej mąką tortownicy (23-24 cm) i pieczemy w 180 st. C aż będzie mocno złoty.

Studzimy i kroimy na dwa blaty.

 

Krem truskawkowy:

 

  • 150 g masła
  • 300 g mrożonych truskawek
  • 0,75 szkl. cukru

 

Truskawki wysypujemy na sito i rozmrażamy. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową zabieramy się za przygotowanie kremu.

Masło miksujemy dodając porcjami cukier i truskawki. Jeśli się zważy to świetnie bo sok truskawkowy nawilży  nasz biszkopt:)

Na blat biszkoptowy wylewamy krem truskawkowy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Możemy go troche nawilżyć mocna herbatą z cukrem i cytryną.

 

Krem śmietanowy:

 

  • 500 ml śmietany 30 % (schłodzona)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 0,75 szkl. wody

 

We wrzącej wodzie rozpuszczamy truskawkową galaretkę. Studzimy.

Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno. Powoli wlewamy zimną galaretkę i chwilę miksujemy.

Krem śmietanowy wylewamy na drugi biszkopt i niedbale rozsmarowujemy. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Wstawiamy do lodówki żeby śmietana stężała.

 

Smacznego!


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież