Leśny mech

Bardzo popularne ostatnio ciasto Leśny mech zawitało również u nas. Jest smaczne, lekkie a szpinak jest zupełnie niewyczuwalny. Polecam:-)

 

Ciasto szpinakowe:

 

  • 250 g świeżego szpinaku (450 mrożonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • odrobina aromatu waniliowego

 

Świeży szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na sitku do odsączenia. Jeśli używamy szpinaku mrożonego, to wcześniej go rozmrażamy i również pozbywamy się

nadmiaru wody. Szpinak dokładnie blendujemy.

Dwa rodzaje mąki, proszek dopieczenia i sodę przesiewamy przez sitko.

Jajka wbijamy do miski i razem z cukrem miksujemy przez około 8 minut na puszysty i lekko kremowy kogel-mogel.

Do masy jajecznej wlewamy powoli olej i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy zbendowany szpinak i aromat.

Kolejnym krokiem jest wymieszanie masy z przesianą mąką. Delikatnie przy pomocy łyżki łączymy masę z mąką i mieszamy do momentu pozbycia się grudek mąki.

Ciasto pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 st. C.

Użyta przeze mnie foremka ma średnicę 24 cm.

 

Krem:

 

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

 

Żelatynę zalewamy gorącym, ale nie wrzącym mlekiem i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy np. w garnku z zimną wodą.

Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na sztywno.

Dodajemy wystudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilę miksujemy.

 

Do nasączenia:

 

  • 0,5 szklanki herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

 

Herbatę posłodzić, dodać sok z cytryny i wystudzić.

 

Wykonanie:

 

Ścinamy górną część ciasta szpinakowego. Rozdrabniamy w rękach. Spód wkładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy herbatą z cukrem i cytryną. Wylewamy masę śmietanową i posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy na godzinę do lodówki żeby śmietana dobrze się ścięła.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Komentarze  

Robiłam to ciasto wczoraj i jest bardzo dobre. Warto spróbować!