Bardzo popularne ostatnio ciasto Leśny mech zawitało również u nas. Jest smaczne, lekkie a szpinak jest zupełnie niewyczuwalny. Polecam:-)
Ciasto szpinakowe:
- 250 g świeżego szpinaku (450 mrożonego)
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,75 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- odrobina aromatu waniliowego
Świeży szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na sitku do odsączenia. Jeśli używamy szpinaku mrożonego, to wcześniej go rozmrażamy i również pozbywamy się
nadmiaru wody. Szpinak dokładnie blendujemy.
Dwa rodzaje mąki, proszek dopieczenia i sodę przesiewamy przez sitko.
Jajka wbijamy do miski i razem z cukrem miksujemy przez około 8 minut na puszysty i lekko kremowy kogel-mogel.
Do masy jajecznej wlewamy powoli olej i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy zbendowany szpinak i aromat.
Kolejnym krokiem jest wymieszanie masy z przesianą mąką. Delikatnie przy pomocy łyżki łączymy masę z mąką i mieszamy do momentu pozbycia się grudek mąki.
Ciasto pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 st. C.
Użyta przeze mnie foremka ma średnicę 24 cm.
Krem:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 0,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy gorącym, ale nie wrzącym mlekiem i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy np. w garnku z zimną wodą.
Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na sztywno.
Dodajemy wystudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Do nasączenia:
- 0,5 szklanki herbaty
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Herbatę posłodzić, dodać sok z cytryny i wystudzić.
Wykonanie:
Ścinamy górną część ciasta szpinakowego. Rozdrabniamy w rękach. Spód wkładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy herbatą z cukrem i cytryną. Wylewamy masę śmietanową i posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy na godzinę do lodówki żeby śmietana dobrze się ścięła.
Smacznego!
Komentarze