Pulpety z ryżem

Pulpety z ryżem to alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych.

 

Składniki:

  • 500 g dobrego mięsa mielonego
  • 1/3 szklanki ryżu
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • mąka

 

Wykonanie:

1. Ryż zalewamy wrzątkiem, przykrywamy spodeczkiem i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Rosołek rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody.

3. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy zaparzony i wystudzony ryż. Jeśli ryż nie wchłonął całej wody, wlewamy ją również do mięsa. W przypadku gdy masa jest zbyt zwarta dolewamy trochę zimnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem, jeśli mamy możemy dodać świeżą natkę pietruszki.

4. Z masy formujemy małe kulki, obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni.

5. Kotleciki przekładamy do rondla lub na patelnię i zalewamy rosołkiem. Przykrywamy i dusimy ok.20 minut.

6. Blendujemy pomidory, cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do pulpetów. Dusimy do miękkości ryżu. Jeśli sos jes zbyt rzadki zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Uważamy żeby sos się nie przypalił.

7. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież