środa, 29 październik
Zostaw komentarz

Krem z brokułów to prosty i szybki przepis na pyszną i lekką zupę.

 

Składniki:

  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 500 g brokułów
  • 3 ząbki polskiego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki, zioła prowansalskie
  • 150 g jogurtu lub kwaśniej śmietany
  • 2 kostki rosołowe

 

Warzywa umyj, obierz i pokroj na mniejsze kawałki. Do 2 litrów wody włóż najpierw ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i cebulę. Po 15 minutach dodaj brokuły, czosnek, kostki rosołowe i gotuj do miękkości. Odcedź warzywa, dodaj natkę pietruszki i zmiksuj blenderem. Dodaj wywar warzywny, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zachartuj jogurt albo śmietanę zupą i wlej do garnka. Zagotuj na małym ogniu.

Podaj z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

 

Smacznego!

 

brokuły, zupa krem, zupa

Wczytywanie komentarzy... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Zostaw komentarz jako pierwszy.

Zostaw tu swój ślad...
Niezalogowany ?
lub skomentuj jako gość