Krem z brokułów to prosty i szybki przepis na pyszną i lekką zupę.
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 2 ziemniaki
- 500 g brokułów
- 3 ząbki polskiego czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki, zioła prowansalskie
- 150 g jogurtu lub kwaśniej śmietany
- 2 kostki rosołowe
Warzywa umyj, obierz i pokroj na mniejsze kawałki. Do 2 litrów wody włóż najpierw ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i cebulę. Po 15 minutach dodaj brokuły, czosnek, kostki rosołowe i gotuj do miękkości. Odcedź warzywa, dodaj natkę pietruszki i zmiksuj blenderem. Dodaj wywar warzywny, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zachartuj jogurt albo śmietanę zupą i wlej do garnka. Zagotuj na małym ogniu.
Podaj z grzankami albo groszkiem ptysiowym.
Smacznego!