Tort śmietanowy na kakaowym biszkopcie

Tort na biszkopcie kakaowym nie potrzebuje szczególnej rekomendacji. Słodkie mocno kakaowe ciasto przełożone lekkim kremem śmietanowym posmakuje zapewne każdemu. Na pierwszą warstwę kremu warto położyć świeże owoce np. borówki, truskawki czy maliny. Znakomicie sprawdzą się również brzoskwinie z puszki.  

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

 

Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i żółtka. Kiedy piana będzie dobrze ubita i puszysta dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką albo mikserem na najniższych obrotach.

 

Tortownicę o średnicy 24-25 cm wysmarować margaryną i obsypać mąką. Delikatnie wylać do niej ciasto.

 

Piec w temp. 160-170 st. C ok. 40 minut.

 

Krem:

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy

 

dodatkowo:

owoce

 

 

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kiedy zacznie gęstnieć dodać serki i ubijać do momentu aż będzie sztywna.

 

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty używając do tego celu noża z ząbkami.

 

Na paterze położyć pierwszy blat. Nasączyć ponczem (mocna herbata, cukier, trochę zapachu rumowego). Posmarować warstwą kremu i posypać owocami. Z kolenymi warstwami postąpić tak samo. Boki tortu i wierzch posmarować kremem. Udekorować owocami i kleksami kremu.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież