Tort śmietanowo-malinowy

Biszkopt czekoladowy:

 

  • 7 dużych jajek
  • 230 g cukru
  • 180 g mąki
  • 50 g ciemnego kakao
  • 30 g startej gorzkiej 70 % czekolady
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Zaczynamy od przygotowania produktów. Białka oddzielamy od żółtek uważając żeby nawet odrobinka żółtka nie dostała się do miski z białkami; trzemy czekoladę; przesiewamy do osobnej miseczki mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

A teraz do dzieła. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Żeby to sprawdzić odwracamy miskę do góry dnem. Jeśli piana nam nie wypada to białka są dobrze ubite.

Następnie dodajemy partiami trochę cukru i trochę żółtek do wyczerpania produktów. Miksujemy nadal do czasu aż piana będzie gęsta i dużo jaśniejsza niż na początku. I teraz ten najważniejszy moment delikatnie wsypujemy mąkę, z kakao, czekoladą i proszkiem i delikatnie łyżką mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się i nie będzie żadnych grudek.

Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i pieczemy ok. 40 minut
w temperaturze 170 st. C. Uchylamy piekarnik a po 15 minutach możemy biszkopt wyjąć
z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu delikatnie oddzielamy przy użyciu noża biszkopt od obręczy. Odwracamy do góry nogami żeby go wyrównać.

 

Frużelina malinowa:

 

  • 300 g malin ( u mnie mrożone)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej albo kisielu malinowego w proszku
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

 

Maliny wsypać do małego garnka, zasypać cukrem i zagotować. Skrobię ziemniaczaną rozrobić
w 2 łyżkach wody i powoli wlać do gotujących się malin. Żeby skrobia równomiernie połączyła się
z owocami należy szybko mieszać wlewając skrobię. Chwilę gotujemy po czym zdejmujemy
z palnika. Część malin przecieramy przez sito żeby pozbyć się pestek.

Żelatynę zalewamy małą ilością wody i rozcieramy łyżeczką do czasu aż nie będzie żadnych grudek. Wlewamy do malin i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i zgęstnienia frużeliny. Najlepiej na kilka godzin do lodówki.

 

Krem malinowy:

 

  • 1 serek mascarpone 250 g
  • frużelina malinowa

 

Częścią frużeliny posmarować cieniutko dolny blat biszkoptu. Pozostałą część dodać do mascarpone i zmiksować.

 

Krem śmietanowy:

 

  • 500 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół startej czekolady (u mnie gorzka)

 

Śmietanę i mascarpone umieścić w wysokiej misce, dodać cukry i zacząć ubijanie. Na początku dobrze jest miksować na niskich obrotach, dopiero jak śmietana przestanie pryskać zwiększyć na największe i miksować do uzyskania gęstego i sztywnego kremu. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. A drugą śmietanową otynkujemy tort
i wykonamy zdobienia.

 

Do nasączenia biszkoptu:

 

  • 1 szklanka mocnej dobrze osłodzonej i wystudzonej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie kieliszek wódki

 

Wykonanie:

 

Biszkopt przekroić na trzy blaty o równej grubości.

Pierwszy blat umieścić na paterze lub podkładce do tortów i nasączyć 1/3 herbaty. Posmarować cienko frużeliną malinową i całym kremem malinowym. Przykryć drugim blatem biszkoptu, a następnie nasączyć go połową reszty herbaty. Posmarować kremem ze startą czekoladą i przykryć ostatnim blatem. Nasączyć pozostałą herbatą i otynkować kremem śmietanowym.

Udekorować owocami, bezami i pozostałym kremem.

 

Przepis na bezy:

 

Bezy

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież