Smażona makrela

Po raz pierwszy kupiłam świeże filety z makreli i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Ponieważ rybki lubią sok z cytryny, zioła i sól postanowiłam, że na kilka godzin przed smażeniem zamarynuje rybki w soku z cytryny, rozpuszczonym maśle, rozmarynie i świeżej pietruszce, a później usmażę na patelni. Należy pamiętać żeby rybę posolić przed samym smażeniem, bo inaczej ryby będą suche.

 

Składniki:

  •  świeże filety z makreli
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • rozmaryn
  • sól
  • masło

 

Masło rozpuszczamy w miseczce, studzimy, dodajemy sok z cytryny, trochę rozmarynu, sporo natki z pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki i polewamy ryby. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godz.

Przed smażeniem solimy z dwóch stron. Smażymy na oleju aż ryba się zarumieni.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty kiszonej.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież