Tort Babci Broni

Tort z pysznym maślanym kremem. Przepis ten jest w mojej rodzinie od wielu lat i robiony z różnymi owocami, za każdym razem smakuje i wygląda inaczej.

 

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szkl mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,25 szkl cukru

Jajka i cukier ubijamy na parze do momentu aż masa będzie dobrze ciepła. Zdejmujemy i ubijamy do aż całkowicie wystygnie. Dodajemy przesianą mąkę i proszek i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Pieczemy w tortownicy ok. 45 min. w temp. 180oC.

 

Masa:

  • 4 jajka
  • szkl. cukru
  • cytryna
  • kostka masła
  • margaryna Rama Classic

Jajka ubijamy z cukrem na parze tj. było w biszkopcie. Masło ucieramy pałką na puszystą masę, do której małymi porcjami dodajemy masę jajeczna, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy trochę soku z cytryny.

 

Biszkopt kroimy na 3 blaty. Nasączamy ponczem. Dolną warstwę tortu można posmarować konfiturą i kremem, następną naponczować i pokryć kremem i owocami. Górną posmarować kremem i udekorować według własnego uznania.

 

Przepis na poncz:

  • 0,5 l przegotowanej i wystudzonej wody
  • cytryna
  • cukier
  • zapach rumowy
  • spirytus

Uwagi:

  • do ucierania masła używamy pałki albo miksera
  • jajka zawsze ubijam trzepaczką, ale pewnie piana ubita mikserem też będzie puszysta
  • masło i margarynę wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki dzięki czemu łatwiej je będzie utrzeć
  • zamiast pary do ubijania jajek używam najmniejszego palnika. Zmniejszam płomień na min. stawiam garnek z jajkami i ubijam

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież