Tort z pysznym maślanym kremem. Przepis ten jest w mojej rodzinie od wielu lat i robiony z różnymi owocami, za każdym razem smakuje i wygląda inaczej.
Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szkl mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,25 szkl cukru
Jajka i cukier ubijamy na parze do momentu aż masa będzie dobrze ciepła. Zdejmujemy i ubijamy do aż całkowicie wystygnie. Dodajemy przesianą mąkę i proszek i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Pieczemy w tortownicy ok. 45 min. w temp. 180oC.
Masa:
- 4 jajka
- szkl. cukru
- cytryna
- kostka masła
- margaryna Rama Classic
Jajka ubijamy z cukrem na parze tj. było w biszkopcie. Masło ucieramy pałką na puszystą masę, do której małymi porcjami dodajemy masę jajeczna, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy trochę soku z cytryny.
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Nasączamy ponczem. Dolną warstwę tortu można posmarować konfiturą i kremem, następną naponczować i pokryć kremem i owocami. Górną posmarować kremem i udekorować według własnego uznania.
Przepis na poncz:
- 0,5 l przegotowanej i wystudzonej wody
- cytryna
- cukier
- zapach rumowy
- spirytus
Uwagi:
- do ucierania masła używamy pałki albo miksera
- jajka zawsze ubijam trzepaczką, ale pewnie piana ubita mikserem też będzie puszysta
- masło i margarynę wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki dzięki czemu łatwiej je będzie utrzeć
- zamiast pary do ubijania jajek używam najmniejszego palnika. Zmniejszam płomień na min. stawiam garnek z jajkami i ubijam
Smacznego!