Sernik Izaura

Kolejny przepis dla sernikożerców:)

 

Ciasto kakaowe:

 

  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 5 łyżek wody
  • cukier waniliowy

 

Margarynę, wodę, cukry i kakao włożyć do garnka i rozpuścić. Gotować kilka minut na wolnym ogniu. Wystudzić. Odlać 1/2 szklanki (do polania ciasta). Do pozostałej polewy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać a następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.

Do wysmarowanej tłuszczem foremki (ok. 34x24 cm) wylać 2/3 ciasta).

 

Masa serowa:

 

  • 70-75 dkg twarogu
  • 15 dkg masła (w oryginalnym przepisie 20 dkg ale wg mnie za dużo)
  • 4 jajka
  • niecała szklanka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

dodatkowo:

posypka (mogą to być wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy albo kolorowa posypka)

 

Twaróg dwukrotnie zmielić. Z żółtek i cukru ukręcić kogel mogel. Zmiksować miękkie masło i po łyżce dodawać masę jajeczną, miksować aż masa będzie puszysta. Następnie dodawać ser
i miksować. Ubić pianę z białek i delikatnie łyżką połączyć z masą serową.

Wylać na ciasto kakaowe.

Na wierzch łyżką wyłożyć resztę ciasta kakaowego. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 50 minut.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto polać pozostałą polewą kakaową. Posypać ulubioną posypką.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież