Kruchy torcik z kremem jogurtowym

Słodkie ciasto z chrupiącą bezą w połączeniu z jogurtowym nadzieniem z orzeźwiającymi porzeczkami...Pycha....

 

Składniki na ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 300 g mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • sól

 

Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i mlekiem. Do mąki dodać masę maślaną i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na pół godziny. Wykleić ciastem tortownicę o średnicy 26 cm. Piec 15 minut w temperaturze 180 oC.

Ubić 2 białka ze szczyptą soli, dodać 100 g cukru pudru i ubijać na sztywno. Wsypać połowę wiórek i wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i zapiekać jeszcze 15 minut. Tak samo postąpić z drugim plackiem.

 

Masa:

  • 250 g porzeczek
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 g jogurtu malinowego
  • 4,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru

 

Jogurt malinowy przetrzeć przez sitko żeby pozbyć się pestek. Wymieszać z serkiem mascarpone. Do gorącego mleka dodać żelatynę i mieszać do momentu pozbycia się grudek. W czasie kiedy żelatyna stygnie ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru. Połączyć śmietanę z jogurtem i serkiem. Dodać wystudzoną żelatynę i energicznie połączyć. Kiedy masa zacznie się ścinać wsypać porzeczki i wymieszać.

Masę wylać na ciasto, przykryć drugim krążkiem.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież