To sałatka z wykorzystaniem kaszy jaglanej, która obecnie przeżywa wielki powrót, również w mojej kuchni. Przygotowanie jej jest proste, a zawiera mnóstwo witamin, łatwo przyswajalnego białka roślinnego i pierwiastków mineralnych. Dzięki niej uzupełnimy niedobory cynku, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, magnezu, a także witamin: B1, B2, B12, B6, A, C.
Miłośnicy majonezu zamiast tuńczyka w oleju powinni użyć tuńczyka w sosie własnym i dodać 2 łyżki majonezu. Polecam Kielecki, bo jest dobrze doprawiony.
Składniki:
- 1 szkl ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- pół puszki czerwonej fasoli
- średnia czerwona papryka (albo po kawałku różnokolorowej)
- szczypiorek
- sól, pieprz
1. Tuńczyka odsączamy na sitku z nadmiaru oleju.
2. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek drobno kroimy.
3. Fasolę płuczemy wodą i odsączamy na sitku.
4. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe:)
Smacznego!