Sałatka z kaszą jaglaną

To sałatka z wykorzystaniem kaszy jaglanej, która obecnie przeżywa wielki powrót, również w mojej kuchni. Przygotowanie jej jest proste, a zawiera mnóstwo witamin, łatwo przyswajalnego białka roślinnego i pierwiastków mineralnych. Dzięki niej uzupełnimy niedobory cynku, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, magnezu, a także witamin: B1, B2, B12, B6, A, C.

Miłośnicy majonezu zamiast tuńczyka w oleju powinni użyć tuńczyka w sosie własnym i dodać 2 łyżki majonezu. Polecam Kielecki, bo jest dobrze doprawiony.

 

Składniki:

 

  • 1 szkl ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • średnia czerwona papryka (albo po kawałku różnokolorowej)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

 

1. Tuńczyka odsączamy na sitku z nadmiaru oleju.

2. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek drobno kroimy.

3. Fasolę płuczemy wodą i odsączamy na sitku.

4. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe:)

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież