Tatar z łososia z miodem i musztardą

Składniki:

  • 100g łososia
  • 4g szalotki
  • 20g orzeszków pinii
  • 4g tymianku
  • 2g startej skórki z cytryny
  • 1g soli
  • 0,1g pieprzu
  • 10g musztardy
  • 5g kaparów
  • 10g miodu
  • oliwa extra vergine


Sposób przygotowania:

Łososia posiekaj bardzo drobno. Następnie do schłodzonej miski włóż posiekaną szalotkę, musztardę, uprażone i posiekane orzeszki pinii, pieprz oraz utartą skórkę z cytryny. Uzupełnij oliwą. Sól i sok z cytryny dodaj tuż przed podaniem.

Uformuj porcję tatara na talerzu. Udekoruj kaparami. Przypraw solą i polej miodem. Podawaj z chrupiącą bagietką.

Porada:

Do przygotowania tatara z łososia zawsze polecam lekko zmrożenie ryby, ponieważ pomaga to zachować konsystencję w trakcie siekania i krojenia. Ale jeśli lubicie miękką strukturę tego dania używajcie po prostu zimnej, a nie zmrożonej ryby.

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież