Kanapka to prosta przekąska na ciepło lub zimno, towarzysząca nam codziennie. Wystarczy pieczywo i dodatki. Sztuka tkwi we właściwym dobraniu proporcji. W rękach umiejętnego kulinarnego twórcy kanapka stanie się smaczna i pożywna, a jednocześnie atrakcyjna wizualnie. Klasycznym produktem często pojawiającym się na kanapkach jest jajko.
Jajecznicę zwykle jemy z talerza, ale to nie jedyna możliwość. Równie dobrze smakuje nałożona na pieczywo. Taką „jajecznicową” kanapkę można jeść z dodatkiem pomidora, ale jest doskonała także wzbogacona kawałkiem wędzonego łososia i posypana rukolą lub bazylią.
Przepis:
- ciemne pieczywo (może być tostowane) smarujemy cienko masłem albo skrapiamy oliwą,
- jajecznicę dla wzbogacenia smaku smażymy na cebuli przyprawiając solą i pieprzem,
- nakładamy grubą warstwę na pieczywo,
- przystrajamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych,
- posypujemy zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.