Zboże na śniadanie

Pyszny początek dnia to gwarancja  dobrego samopoczucia, więc warto rozpocząć go od pożywnego posiłku. Śniadanie daje nam energię na cały poranek, dlatego ważne jest, żeby było pełne wartościowych składników. Polska od zawsze słynęła ze zbóż i to właśnie z nich można przygotować rozmaite i smaczne śniadania, które zagwarantują nam znakomity start! Poznaj pomysły od Lubelli na pyszne, zbożowe śniadania.


Zacznij dobrze dzień!
Aby początek dnia był udany, warto poświęcić czas na zjedzenie pożywnego śniadania. To ważne, by ten pierwszy posiłek był przemyślany i zawierał wartościowe składniki, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Do takich produktów zdecydowanie należy zboże, które zagwarantuje nam odpowiednią dawkę energii. Polska słynie z bogactwa zbóż, dzięki temu łatwo możemy sięgać po to, co jest nam bliskie i pochodzi prosto z natury.  Mamy na wyciągnięcie ręki tak wiele różnorodnych produktów zbożowych, co sprawia, że możemy każdego dnia zaserwować zupełnie inne śniadanie! Zbożowe płatki, pełnoziarniste pieczywo, naleśniki – to wszystko powstaje z ziaren zbóż i stanowi doskonałe propozycje, nawet dla najbardziej wymagających porannych smakoszy.


Jak mówi dietetyk Aneta Strelau współpracująca z marką Lubella – „Podstawą śniadania powinny być pełnoziarniste produkty, takie jak pieczywo, płatki, kasze. Dostarczenie rano takiej bomby węglowodanowej, przede wszystkim węglowodanów złożonych, pozwala na zdrowe funkcjonowanie przez cały dzień. Nasze śniadanie powinno mieć od 20 do 30 proc. wartości energetycznej. Energię powinniśmy czerpać z  produktów zbożowych, zawierających magnez  i witamin z grupy B, które dobrze działają na mózg. Warto również do takiego posiłku jeść białko”.


Zboże na wiele sposobów
Dzięki produktom zbożowym od Lubelli łatwo przygotujesz śniadania, które na długo wpiszą się w codzienne poranne menu Twojej rodziny. Kanapki nabiorą charakteru, gdy samodzielnie upieczesz domowy chleb z pełnoziarnistej mąki z wartościowymi dodatkami (pestki, otręby, siemię lniane), a mleko lub jogurt z dodatkiem np. płatków ucieszy każdego małego smakosza! Wolisz naleśniki w wersji śniadaniowej? Żaden problem! Przygotuj ciasto  z wysokiej jakości mąki, do naleśników dodaj owoce, posyp płatkami śniadaniowymi i… gotowe! Domownikom na pewno posmakują też muffinki w  wersji wytrawnej lub omlety z owocami. Dla fanów szybkich śniadań proponujemy jogurtowe smoothie owocowe z dodatkiem płatków, które jest prawdziwym zastrzykiem energii. A wszystko to na bazie cennych, zbożowych produktów!


Zbożowych opcji na początek dnia jest co niemiara – prezentujemy aż 6 przepisów na zbożowe śniadania z okazji Dnia Zdrowego Śniadania, które obchodzimy 8 listopada.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież