Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Po bułkach żytnich przyszła pora na pszenne kajzerki. W czasach, w których oczekuje się od nas zwiększenia dystansu społecznego, rzadszych zakupów, posiadanie drożdży i sprawdzonego przepisu na pieczywo to prawdziwy skarb. Bułeczki z poniższego przepisu są mięciutkie, zaraz po upieczeniu mają chrupiącą skórkę i delikatnie maślany posmak.


Składniki:

  • 450 g mąki
  • 190 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 30 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:
1. Roztapiamy masło.

2. W ciepłej wodzie rozrabiały drożdże z cukrem.

3. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto ok. 5 minut od momentu jak zacznie odchodzić od miski.

4. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

5. Ciasto dzielimy na 10 mniej więcej równych części. Z każdej formujemy kulkę. Spłaszczamy ją.

6. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

7. Każdą bułeczkę nacinamy przed pieczeniem.

8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 10-15 minut.


Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­