Mazurek orzechowy na waflu

Kilka lat temu dostałam od koleżanki z Olsztyna do spróbowania kawałek mazurka orzechowego i od tego czasu gości na moim stole w każdą Wielkanoc, niezależnie od tego gdzie ją spędzam.

 

Składniki:

  • 1 wafel
  • 25 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • 32 dkg cukru pudru
  • 12 dkg mąki
  • 12 dkg miękkiego masła
  • 3 białka
  • 3 żółtka

 

Żółtka ucieramy na puch z 25 dkg cukru pudru, jest to trudne z taką ilością cukru. Dodajemy po kawałku miękkie masło. Nadal ucieramy aż krem będzie puszysty.

Następnie wsypujemy mąkę, orzechy i wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę rozprowadzamy równomiernie na waflu.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostałą część cukru i ubijamy na dalej.

Wykładamy na masę orzechową i zapiekamy w piekarniku aż piana będzie złocista.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież