Bułki żytnie to mój “pierwszy raz” z pieczeniem pieczywa. Upieczenie bułek nie jest trudne, jednak jeśli nie mamy dobrego robota, który podoła wyrobieniu ciasta to z pewnością nasze ręce to odczują. Chylę czoła naszym babciom i prapra..., które wypiekały chleby, drożdżowe nie mając kuchni wyposażonej w roboty, miksery i inne sprzęty ułatwiające życie. Mające jedynie, a może i aż cudowne ręce, energię a także chęci żeby w domu zasmakować własnoręcznie zrobionego chlebka i żeby pachniało pięknie wypiekami....
Składniki:
- 50 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 300 g mąki żytniej
- 225 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- 1 jajko
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do kubka z ciepłą wodą. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia drożdży.
Do miski wsypać dwa rodzaje mąki i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut od momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki i miski.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto podzielić na 8 części. Uformować podłużne bułki i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na każdej bułce zrobić nacięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C przez ok. 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posmarować bułki wodą.
Smacznego!