Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bułki żytnie to mój “pierwszy raz” z pieczeniem pieczywa. Upieczenie bułek nie jest trudne, jednak jeśli nie mamy dobrego robota, który podoła wyrobieniu ciasta to z pewnością nasze ręce to odczują. Chylę czoła naszym babciom i prapra..., które wypiekały chleby, drożdżowe nie mając kuchni wyposażonej w roboty, miksery i inne sprzęty ułatwiające życie. Mające jedynie, a może i aż cudowne ręce, energię a także chęci żeby w domu zasmakować własnoręcznie zrobionego chlebka i żeby pachniało pięknie wypiekami....

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki żytniej
  • 225 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko

 

Wykonanie:


Drożdże rozkruszyć do kubka z ciepłą wodą. Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia drożdży.

Do miski wsypać dwa rodzaje mąki i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut od momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki i miski.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Ciasto podzielić na 8 części. Uformować podłużne bułki i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na każdej bułce zrobić nacięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C przez ok. 15-20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posmarować bułki wodą.

 

Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­