Sałatka wielowarzywna do słoika

Jestem zwolennikiem robieniem przetworów na zimę, bo i zdrowsze od kupowanych i smaczniejsze, a jak zrobione z własnoręcznie wyhodowanych warzyw to już w ogóle same plusy. Wiadomo, obecnie czas  jest bardzo cenny, ale warto poświęcić jakieś deszczowe popołudnie, żeby zamknąć się w kuchni i przygotowywać te pyszności.

 

Składniki:

  • 2,5 kg papryki w różnych kolorach
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • ½ główki kapusty
  • 2 kg ogórków
  • 3-4 szkl. octu
  • 1 szkl. soli
  • 1 szkl. cukru
  • gorczyca, pieprz, ziele angielskie

 

  1. Warzywa myjemy, obieramy i szatkujemy.

  2. Posypujemy obficie solą i ostawiamy na noc.

  3. Zalewa: W dużym garnku zagotowujemy 0,5 l wody, niecałą szklankę octu, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczkę soli, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego. Wrzucamy warzywa i gotujemy 10 minut od zawrzenia.

  4. Gorącą sałatkę wkładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

  5. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież