Kruchy z budyniem i brzoskwiniami

Przepis na to ciasto wyszperałam w starym zeszycie mojej Mamy. Smaczne, kruche i idealne do kawy. Jeśli nie mamy w domu brzoskwiń a mamy jabłka to wykorzystajmy je. Również świetnie pasują do tego ciasta.

 

  • 3 szkl mąki
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • ¾ kostki margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 białka
  • 0,5 szkl cukru
  • kisiel

 

Wykonanie:


Pół litra mleka zagotować. W 250 ml rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać żeby budyń był gładki. Zdjąć z ognia a wierzch budyniu nakryć folią spożywczą. Wystudzić.

 
Na stolnice przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i smalec. Posiekać.

Dodać 2 żółtka, białko, 2 łyżki śmietany i szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na godzinę.

 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.

Dużą blachę wysmarować margaryną i oprószyć mąką.

Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem.

 

2 białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szkl. cukru. Dodać kisiel i dokładnie zmiksować.

 

Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście. Wyłożyć na nie budyń, pianę z białek i przykryć drugą częścią ciasta.

 
Piec około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 
Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież