Ogórki kiszone

W przygotowaniu ogórków kiszonych bardzo ważne jest żeby słoiki były czyste, zakrętki wymyte i nieuszkodzone, a ogórki świeże, bez śladów obicia i gnicia. Warto również kupując ogórki na targu przekroić jednego wzdłuż i sprawdzić czy nie są puste w środku. Kiedy spełnimy powyższe warunki mamy dużą pewność, że ogórki będą dobrze ukiszone i że będziemy mogli je wykorzystywać w kuchnni przez całą zimę.

 

Składniki:

  • średniej wielkości ogórki
  • koper
  • korzeń chrzanu lub liście
  • czosnek
  • liście wiśni
  • liście porzeczki
  • gorczyca

 

Zalewa:

  • 1 litr zimnej wody
  • 2 łyżki soli

 

Do każdego słoika wkładamy ogórki, dodajemy po 2 ząbki czosnku, po 2 liście porzeczki lub wiśni, 1 łyżeczkę gorczycy, 2 liście chrzanu albo dwa kawałki korzenia chrzanu, 2 gałązki kopru. Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy i odstawiamy do ukiszenia.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież