W przygotowaniu ogórków kiszonych bardzo ważne jest żeby słoiki były czyste, zakrętki wymyte i nieuszkodzone, a ogórki świeże, bez śladów obicia i gnicia. Warto również kupując ogórki na targu przekroić jednego wzdłuż i sprawdzić czy nie są puste w środku. Kiedy spełnimy powyższe warunki mamy dużą pewność, że ogórki będą dobrze ukiszone i że będziemy mogli je wykorzystywać w kuchnni przez całą zimę.
Składniki:
- średniej wielkości ogórki
- koper
- korzeń chrzanu lub liście
- czosnek
- liście wiśni
- liście porzeczki
- gorczyca
Zalewa:
- 1 litr zimnej wody
- 2 łyżki soli
Do każdego słoika wkładamy ogórki, dodajemy po 2 ząbki czosnku, po 2 liście porzeczki lub wiśni, 1 łyżeczkę gorczycy, 2 liście chrzanu albo dwa kawałki korzenia chrzanu, 2 gałązki kopru. Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy i odstawiamy do ukiszenia.
Smacznego!