Zapiekanka ziemniaczana

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym:) Ma proste składniki, jest tania, ale na czas zapiekania niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość.

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 20 dkg kiełbasy np. śląskie
  • 2 cebule
  • olej

 

Sos:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Zaczynamy od zagotowania wody w garnku. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w talarki. Gotujemy do momentu aż zaczną robić się miękkie. Odcedzamy ale nie osuszamy.

Na patelni smażymy na oleju pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Kiedy będzie przyrumieniona wyjmujemy a na pozostałym oleju szklimy cebulę pokrojoną w pióra.

Pora na sos. Do rondelka wkładamy masło, a gdy się rozgrzeje dodajemy mąkę. Przesmażamy ją nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie wlewamy mleko i mieszamy dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do ciepłego sosu wbijamy jajko i szybko mieszamy.

Dno naczynia smarujemy olejem, wykładamy połowę ziemniaków, kiełbasy, cebuli i sosu. Czynność powtarzamy.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy pod przykryciem ok. 50 minut. Jeśli będzie dużo sosu możemy zapiec jeszcze kilka minut bez pokrywy.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież