Uszka z mięsem zapiekane z brokułami pod serową pierzynką

Uszka są coraz bardziej popularne w nowoczesnej kuchni. Stały się bazą wielu potraw i oryginalnych kreacji kulinarnych, często podawane są w stylu włoskim np. w formie zapiekanek lub jako składnik sałatek, w których z powodzeniem zastępują włoskie tortellini.

 

Z cyklu kuchnia polska na nowo przedstawiamy wyjątkowo prosty i szybki przepis na sycące i efektowne danie z wykorzystaniem gotowych uszek – uszka z mięsem zapiekane z brokułami pod serową pierzynką. Jest to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny.

 

Składniki na 4 porcje:

  • brokuł
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka zielonego groszku
  • opakowanie uszek z mięsem Jawo
  • serowa pierzynka:
  • 150 g żółtego sera
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Ugotuj uszka z mięsem zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 12 minut. Ugotuj brokuł podzielony na różyczki, następnie zostaw go na 10 minut w zimnej wodzie z lodem. Po wyciągnięciu z wody podziel na małe cząstki. Przygotowuj pierzynkę: ser zetrzyj na tarce z małymi oczkami, dodaj majonez i tarty czosnek, dopraw solą i pieprzem, a później dokładnie wymieszaj. Ułóż podzielony na cząstki brokuł na ugotowanych uszkach z mięsem, dodaj fasolę, groszek i przykryj całość serową masą. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.


Wskazówka:

W wersji bezmięsnej uszka z mięsem można zastąpić uszkami z pieczarkami. Zamiast serowej pierzynki możesz posypać całość tartą mozzarellą do pizzy, zapiekanek i sałatek.


Gotowe danie nieźle komponuje się z zieloną sałatą z lekkim dressingiem.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież