Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Prosty przepis zwłaszcza dla miłośników sosów słodko-kwaśnych. Sos jest tak pyszny, że trudno Wam będzie odejść od garnka:) Danie dobre z chlebem albo tradycyjnie z ziemniaczkami i surówką. Im dłużej się odgrzewa tym lepsze...o ile zostanie coś do odgrzewania;).

 

Składniki:

 

  • 3 udka
  • powidła śliwkowe (więcej niż 1/2 szklanki)
  • koncentrat pomidorowy (mniej niż powideł)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa (rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody)
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • masło

 

Mięso obtoczyć w mące z pieprzem, solą, papryką, przyrumienić i przełożyć do rondla.

Następnie na patelni, na łyżce masła zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać bulion, ocet, cukier, powidła i koncentrat pomidorowy.  Sosem zalać mięso.

Dusić pod przykryciem 1,5 godziny. Sos trzeba często mieszać żeby się nie przypalił.

 

Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­