Prosty przepis zwłaszcza dla miłośników sosów słodko-kwaśnych. Sos jest tak pyszny, że trudno Wam będzie odejść od garnka:) Danie dobre z chlebem albo tradycyjnie z ziemniaczkami i surówką. Im dłużej się odgrzewa tym lepsze...o ile zostanie coś do odgrzewania;).
Składniki:
- 3 udka
- powidła śliwkowe (więcej niż 1/2 szklanki)
- koncentrat pomidorowy (mniej niż powideł)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa (rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody)
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz, słodka papryka
- masło
Mięso obtoczyć w mące z pieprzem, solą, papryką, przyrumienić i przełożyć do rondla.
Następnie na patelni, na łyżce masła zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać bulion, ocet, cukier, powidła i koncentrat pomidorowy. Sosem zalać mięso.
Dusić pod przykryciem 1,5 godziny. Sos trzeba często mieszać żeby się nie przypalił.
Smacznego!