Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem to danie szybkie, sycące i smakuje dzieciom.

 

Składniki na 3-4 porcje:

 

  • pół opakowania makaronu typu pióra
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • ser żółty do posypania
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 łyżka śmietany

 

Zaczynamy od sparzenia pomidorów i obrania ich ze skórki. Kroimy w kostkę. Cebulę w pióra,a paprykę w kostkę. Tuńczyka wylewamy na sito i odsączamy z zalewy. Na oleju smażymy cebulę aż się zeszkli, dodajemy paprykę i pomidory i dusimy do miękkości pod przykryciem.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy sos.

Dodajemy tuńczyka i 1 łyżkę śmietany.

Ugotowany w posolonej wodzie makaron wsypać do sosu i wymieszać.

Makaron podawać posypany żółtym serem i udekorowany listkami bazylii.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież