Udka marynowane w jogurcie

Dzięki leżakowaniu w jogurtowo-ziołowej marynacie mięsko jest delikatne i soczyste. Powstały z pieczenia sos można połączyć z pozostałą marynatą, trochę zagęścić mąką i takim sosem polać mięso.

 

Składniki dla 4 osób:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 duży jogurt typu grecki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli

 

  1. Udka kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy.
  2. Jogurt mieszamy z przyprawami i tak sporządzoną marynatą zalewamy dokładnie mięso i wkładamy na dobę do lodówki.
  3. Usuwamy marynatę z udek i wkładamy mięso do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podlewamy co jakiś czas sosem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę i pieczemy aż będzie rumiany.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież