Szaszłyki ziemniaczane z salsą warzywną

Składniki:

- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) 500g

- jajko 1 szt.

- mąka pszenna 3 łyżki

- bułka tarta 2 łyżki

- czosnek 3 ząbki

- majeranek 1 łyżka

- pieprz do smaku


Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Długie, płaskie metalowe lub bambusowe szpikulce obkleić cienką warstwą (0,5 – 1cm) masy ziemniaczanej. Maczając dłoń w wodzie, używając kciuka i palca wskazującego, uformować równomierną grubość. Tak przygotowane szaszłyki upiec na grillu bez rusztu lub na ognisku (farsz nie powinien niczego dotykać) na złoty kolor.

Podawać z salsą warzywną.


Salsa warzywna:

- papryka kolorowa 2 szt.

- papryka ostra 1 mała szt.

- ogórek świeży 1 szt.

- pomidory 2 szt.

- bazylia świeża ½ pęczka

- sok z limonki 1 łyżka

- oliwa 2 łyżki

- sól do smaku

 

Wykonanie:

Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać również pokrojonego w kostkę ogórka i pomidory oraz poszarpane listki bazylii. Dodać sok z limonki, oliwę, oraz sól do smaku i wymieszać.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież