Tarta z cukinią

Wytrawna tarta na kruchym cieście chodziła za mną już od dawna, ale dopiero teraz zostałam zainspirowana przez zaprzyjaźnioną "kuchareczkę". Powstała tarta na pysznym chrupiącym spodzie z dobrze doprawioną masą śmietanowo-jajeczną.

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

 

Mąĸę przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło, sól i siekamy. Robimy dołek, wlewamy żółtka i wodę. Szybko zagniatamy ciasto a następnie formujemy kulę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

 

Farsz:

  • 1 młoda cukinia
  • 200 ml śmietany
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 80 g sera żółtego (dałam mozzarellę i czerwony cheddar)
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek w proszku
  • olej

 

Cukinię kroimy w plastry o grubości 0,5 cm, cebulę w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Chłodzimy.

Śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawiamy ziołami i solą.

 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim blaszkę. Podnosimy brzegi na ok. 2 cm. Możemy je przycisnąć widelcem, otrzymamy wówczas efektowny wzorek. Ciasto nakłówamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok.10-15 minut. Kiedy osiągnie słomkowy kolor wyjmujemy z piekarnika i układamy na nim najpierw plastry cukini razem z cebulką. Posypujemy serem i zalewamy masą śmietanową.

Zapiekamy następne 30 minut.

Równie dobrze smakuje na ciepło jak i zimno.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież